Spring naar content

Baby- en kindergebaren

in de kinderopvang

'Roos vindt 'sorry' zeggen moeilijk. Zij zegt nu 'sorry' met een gebaar, dat is minder spannend.'

Karin, pedagogisch medewerker kinderopvang peutergroep

Ronde afbeeldingen (2)

Baby- en kindergebaren in de kinderopvang

Steeds meer kinderopvangcentra en gastouderbureau's ervaren de voordelen van communiceren met gebaren. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor zichzelf en zelfs voor de groepsdynamiek. Een veel gehoorde reactie van pedagogisch medewerkers is: "Het geeft rust op de groep doordat je makkelijker in contact komt met kinderen."

Wil je als organisatie een ouderavond organiseren of de medewerkers kennis laten maken met baby- en kindergebaren, dan hebben wij voor jullie een interactieve workshop. Wil je meer? Dan komen wij graag langs voor een volledige cursus. Ben je nieuwsgierig lees hier de ervaringen van andere professionals.

pijl-12-4

Workshops

In onze kennismakingsworkshop vertellen wij je de basis over lichaamstaal en baby- en kindergebaren. Je leert over non-verbale signalen en enkele gebaren die je gelijk kan toepassen.

De boekenworkshop staat in het teken van Moppereend. Hét kinderboek van 2020. Wil je interactief voorlezen en een verhaal nog meer tot leven brengen voor kinderen? Gebruik dan gebaren. 

Logo Taal voor Taal

Lees meer over de workshop

pijl-12-4

Cursus

In deze cursus staan wij uitgebreid stil bij wat een kind non-verbaal al kan vertellen. Vanuit de theorie van de breinontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling leggen wij uit waarom kinderen zo goed kunnen gebaren en wat dat voor jou en voor een kind betekent. Natuurlijk leer je ook veel gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal) die je gelijk kan toepassen. 

Deze cursus kun je als pedagogisch medewerker of gastouder ook individueel (online) volgen. Check de agenda wanneer jij kan starten!

Logo Taal voor Taal

Lees meer over de cursus

Professionals vertellen

Gastouderbureau SamSam - Assen

"Petra Nell laat zien door middel van korte filmfragmenten hoe ondersteunende gebaren de kwaliteit van het contact met jonge kinderen verhoogt: Meer begrip, écht contact. Het is bijna verbazend hoevéél kinderen vanaf 8 maanden begrijpen en zelf ook duidelijk kunnen maken door middel van gebaren!

De workshop is een echte eyeopener waarin onderstreept wordt hoe belangrijk het is om kinderen serieus te nemen. Petra Nell en collega’s hebben verstand van zaken en weten dit op inspirerende wijze onder de aandacht te brengen."

Kinderopvang SKSG - Groningen

"Wij gebruiken dagelijks een aantal baby- en peutergebaren ter ondersteuning bij de taal die we aanbieden. De gebaren zitten voornamelijk in onze vaste rituelen.

We hebben de cursus gevolgd omdat wij vrij veel buitenlandse kinderen op de groepen krijgen die van huis uit niet Nederlands praten. De kinderen begrepen ons niet en wij de kinderen niet. Van beide zijden dus een frustrerende situatie. Dit werd een stuk beter door de gebaren.

Maar ook voor de kinderen die taal zwak waren en wel wat extra’s konden gebruiken zijn gebaren een uitkomst. Kinderen kunnen sneller iets duidelijk maken met behulp van de gebaren en zijn hierdoor ook minder gefrustreerd."

Kinderdagverblijf Jottum - Groningen

"Vanaf de laatste cursusavond zijn wij bezig om ongeveer per 2 weken nieuwe gebaren te introduceren bij de kinderen en bij de ouders via ons Instagram account. De nieuwe gebaren worden gekoppeld aan onze thema's van die weken en worden gedurende de dag tijdens bijvoorbeeld eetmomenten en het zingen van liedjes geïntroduceerd bij de kinderen. Je ziet heel duidelijk dat het ene kind dit sneller/gemakkelijker oppakt dan de ander. Ook van de ouders ontvangen wij enthousiaste reacties."

Baby- en kindergebaren bij jullie op de opvang?

vraag een workshop of cursus aan!

Workshops voor professionals

Kennismakingsworkshop

Wie een ouderavond wil organiseren of als organisatie wil kennis maken met Baby- en kindergebaren kan een interactieve workshop volgen.

In deze workshop leer je de basis van gebaren met baby's en kinderen. Gaan we in op de non-verbale communicatie (lichaamstaal) en leer je gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal die de volgende dag gelijk toegepast kunnen worden.

Ben je nieuwsgierig lees dan de ervaringen van andere professionals.

Boekenworkshop

Voorlezen is niet alleen maar voorlezen uit het boek en luisteren naar een verhaal. Stel leuke vragen over het boek, gebruik gebaren, laat het verhaal tot leven komen of bedenk een vervolg…

In onze boekenworkshop nemen wij je mee door het verhaal van 'Coco kan het!'. Hét prentenboek van 2021.

Speciaal voor dit boek hebben wij gebarenkaarten ontworpen. Zo kan ook jij thuis het boek met gebaren voorlezen en nog meer beleving geven aan jouw kind. Want met voorlezen kan je zoveel meer!

Voor Professionals

Praktisch over de workshop
 • Duur: 1,5 uur
 • Aantal deelnemers: 8-15
 • Locatie: InCompany
 • Datum: in overleg
 • Reiskosten worden aanvullend in rekening gebracht
 • Inbegrepen een hand-out met gebaren uit de Ned. Gebarentaal

Cursus voor professionals

Taal voor Taal vertelt met verhalen. Professionals kunnen hierdoor sneller betekenis geven aan de theorie wanneer het als verhaal wordt overgebracht. Verhalen geven houvast. En houvast is nodig wanneer je een nieuwe vorm van communiceren, zoals baby- en kindergebaren, je eigen probeert te maken.

In de cursus baby- en kindergebaren kijken we naar hoe kinderen non verbaal communiceren. En hoe je als professional contact kan maken met jonge kinderen, door oog te hebben voor hun non verbale taal. Daarbij worden er 50 gebaren geleerd (afkomstig uit de Ned. Gebarentaal) die ieder kind kan gebruiken. Professionals geven hiermee een kind taal in handen waardoor:

 1. kinderen zich beter 'verstaanbaar' kunnen maken
 2. de professional kinderen eerder en beter begrijpt
 3. de spraak- en taalontwikkeling gestimuleerd wordt

Wat weet je als pedagogisch medewerker na de cursus?

 • Je weet hoe kinderen non verbaal communiceren
 • Je kent 50 gebaren (uit de Nederlandse Gebarentaal) en weet hoe je deze kunt aanleren en toepassen
 • Je weet hoe kinderen leren vanuit de theorie van de breinontwikkeling, motorische, spraak- en taalontwikkeling
 • Je kan de vertaalslag maken van de theorie naar de praktijk en daarop je communicatie met jonge kinderen aanpassen
 • Je kan contact maken met jonge kinderen volgens drie eenvoudige principes
 • Je weet hoe je als professional binnen de organisatie deze vorm van communiceren implementeert en ouders erbij kan betrekken

Voor Professionals

Praktisch over de cursus
 • Duur: drie bijeenkomsten van 2 uur
 • Inclusief: een werkboek
 • Aantal deelnemers: 8-15
 • Locatie: InCompany
 • Datum: in overleg
 • Reiskosten worden aanvullend in rekening gebracht
 • Inbegrepen twee cursusboeken met theorie en met gebaren uit de Ned. Gebarentaal

Wat cursisten vertellen

Petra geeft naast de gebaren ook duidelijke informatie over communicatie en ontwikkeling. Mooi om in zo'n korte tijd je kindje nog beter te leren begrijpen.

Janna

moeder van een dochter (7 mnd)

Wij hebben een hele fijne basiscursus gevolgd bij Petra. Met duidelijke achtergrondinformatie en genoeg gebaren om een start mee te maken. We zijn helemaal enthousiast geraakt om babygebaren te gaan gebruiken!

Sanne

Gastouder

Zeer waardevolle cursus wat een mooie basis vormt voor het gebaren met je baby. De cursus geeft zowel theoretische achtergrond, maar ook vooral nuttige tools om (spelenderwijs) zelf de gebaren te leren en te kunnen onthouden. Erg leuk!

Kiki

moeder van een zoontje (7 mnd)

Thijs kijkt naar de dingen die ik benoem met ondersteunend gebaar. Wat zijn de gebaren leuk! En wat een lichaamstaal überhaupt, super mooi om die ontwikkeling te zien!

Rosanne

moeder van Thijs (9 mnd)

Ik heb een privé cursus gevolgd bij Tamara. Ik raad elke ouder aan, de Baby- en kindergebaren te leren. Het is leuk en makkelijk om te doen. De gebaren zijn voor de hand liggend en makkelijk in te passen in de communicatie.

Afina

moeder van Bart (9 mnd)

Leer door te doen! Doe gratis mee!

Voor professionals en ouders.

Wil jij met je kinderopvang of thuis een kleine kennismaking met baby- en kindergebaren?

Ontvang in één week, iedere dag een filmpje van 1 minuut. In dit filmpje krijg je een gebaar en dit gebaar kun je gelijk toepassen.

Ervaar in 5 dagen hoe leuk en makkelijk het is om te communiceren met baby- en kindergebaren!

Ontdek wat de meerwaarde is voor jou en voor je kind, of voor de kinderen in je groep, als jullie vertellen met gebaren!

Wij zijn blij met deze samenwerkingen! Zij maken het mogelijk dat wij kunnen doen wat wij graag doen.

Scroll naar boven