Spring naar content

Je hebt wel eens van die dagen

Het is een druilerige zondagmiddag, zo’n middag dat ik mijn pyjama niet uit wil en met mijn boek op de bank wil blijven hangen. Zo lang als ik zelf wil. En mijn vriend Freek dacht daar hetzelfde over, de kinderen niet. Zij hadden energie voor tien!

Zij hadden energie voor 10! Ik niet

En of ik nu wil of niet. Dat boek waar ik al een tijdje in bezig ben zal ik toch echt naast mij neer moeten leggen. Het boek waar ik nog zoveel uit wil leren. ‘Het hele brein, het hele kind’ en ik denk dat wanneer ik het uit heb dat ik pas echt mijn kinderen kan begrijpen. Met tegenzin doe ik het boek dicht, met tegenzin hijs ik mij in mijn gangbare kleren en met tegenzin stap ik het druilerige weer in.

Reageren op ongeduld

We hebben het idee opgevat om uit te waaien bij het Boomkroonpad. Letterlijk tussen de toppen van de bomen even veel wind vangen. Tijdens onze autorit er naar toe valt Boris, de jongste, in slaap en dat komt goed uit want een middagdutje kan geen kwaad. Freek kiest daarom voor de toeristische route om de tijd wat te rekken. Hoewel ik deze route wel prettig vind en ook volop geniet van het mooie Drentse landschap (zelfs met druilerig weer), wordt Hugo ongeduldig. Wij begrijpen zijn ongeduld wel want de keuze tussen autorijden vs bomen klimmen is snel gemaakt. Zijn ongeduld uit zich inmiddels in veel geklaag.

En het gaat van kwaad tot erger…

Daar waar ik non verbaal met een gebaar nog een sst… probeer over te brengen omdat Boris slaapt, raakt Freek geïrriteerd. Om deze irritatie snel te sussen tussen zeg ik tegen Freek: ‘probeer RECHTS-RECHTS’. Waarop hij gelijk de eerste de beste afslag neemt en wij op een weg uitkomen die ons alleen maar verder leidt van het Boomkroonpad…oeps.

‘Rechts-Rechts’ betekent niet dat we afslaan!

Misschien had ik de opmerking ‘rechts-rechts’ wat beter kunnen uitleggen. De toeristische route wordt nu onbedoeld nog toeristischer en terecht vraagt Freek mij om een verklaring waarom we rechts moesten gaan. Waarop ik, in mijn onschuld, aangeef dat ik het niet had over de weg maar over het brein. ‘Rechts-Rechts’ betekende niet dat we moesten afslaan! Op het moment dat hij geïrriteerd op Hugo reageerde, vroeg ik hem om contact te maken.

Ik vroeg hem om contact te maken.

Contact vanuit zijn rechterbrein met het rechterbrein van Hugo. Dus door eerst vanuit zijn gevoel en begrip te reageren op Hugo zijn gevoel. Dan kom je weer in contact en valt er weer te communiceren met elkaar. En zo verliep daarna de conversatie tussen Freek en Hugo:

  • Freek: ‘Wil jij ook zo graag in de bomen klimmen, Hugo?’
  • Hugo: ‘Jáháá… :\ ‘
  • Freek: ‘We zijn een beetje de verkeerde kant op gereden, zullen we nu de snelste weg naar het bos nemen?’
  • Hugo: ‘Ja… 🙂 ’

Wat er nu gebeurde is dat Freek richting Hugo uitsprak hoe vervelend de situatie is. Hierdoor voelde Hugo zich begrepen omdat op deze manier contact gemaakt werd (verbinding) met zijn rechterbrein, welke goed is ontwikkeld. Pas op dat moment kon Freek het hebben over het probleem (terugleiden) en een oplossing bedenken (het linkerbrein).

Nu deze frustratie uit de lucht is kunnen we onze weg vervolgen naar het Boomkroonpad, met een beetje hulp van onze externe linker brein Google maps. Nog geen kwartier later wandelen we naar de toppen van de bomen. Een beetje lichaamsbeweging voelt goed voor iedereen. Het is niet alleen gezond, beweging geeft het brein ook de mogelijkheid om weer in evenwicht te komen.

Beweging brengt het brein weer in evenwicht.

Door Petra Nell | docent Baby- en kindergebaren Taal voor Taal | maart 2019

Het hele brein het hele kind

Het boek ‘Het hele brein, het hele kind’ gaat over strategieën om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Het geeft in een makkelijke leesbare taal, met voorbeelden, uitleg over de werking van het linker- en rechterbrein en boven- en onderbrein. Wetende vanuit welk brein een kind reageert is het gemakkelijker om daar op in te haken. Dit boek bevestigt mij te meer waarom het gebruik van gebaren voor ons zo belangrijk is. Met gebaren speel je in op het rechterbrein van kinderen. Dit gedeelte is dominant bij kinderen van 0-3 jaar. Zij begrijpen de taal van beelden sneller en beter.

https://www.facebook.com/taalvoortaal/
https://www.instagram.com/taalvoortaal/

Geef een reactie

Scroll naar boven