Spring naar content

Het was druk op de kraammarkt. Door al het geroezemoes heen kon ik mijn collega's met een gebaar vragen of zij koffie of thee wilden.

Petra

Tineke

Tineke Miedema

Docent Baby- en kindergebaren | Logopedist

In de logopediepraktijk Oldambt werkt Tineke als logopedist en past de gebaren toe tijdens de behandelingen. Vanuit haar vak specialisme weet zij op welke manier gebaren ondersteunend en stimulerend kunnen werken voor kinderen met een logopedische hulpvraag. Niet alleen kinderen, ook ouders ondervinden het gemak en ervaren de voordelen van de gebaren voor hun kinderen en voor zichzelf.

Tamara 2

Tamara Staring

Docent Baby- en kindergebaren regio Groningen | Marketing en communicatie Taal voor Taal

Tamara heeft zowel als gastouder als ook met haar eigen dochter (3 jr) de voordelen van gebaren ervaren. En nog steeds verdiept zij zich in Nederlandse Gebarentaal. Inmiddels heeft zij NGT 1 en NGT 2 afgerond. Zij legt een mooie brug naar de dovencultuur. Maandelijks organiseert zij de WapperclubEen middag bedoeld voor dove, slechthorende en horende kinderen van 1 t/m 4 jaar én hun ouder(s)/ verzorger(s). Spelenderwijs gebaren leren en gebaren gebruiken.

TvT Gretha

Gretha de Jonge - Meijer

Docent Baby- en kindergebaren regio Veendam | Leerkracht basisonderwijs

Gretha is leerkracht basisonderwijs en partner en docent bij Taal voor Taal.

Als taal/leesspecialist in het onderwijs kent zij als geen ander het belang van de woordenschat. Met de gebaren ondersteun je de spraak/taalontwikkeling en vergroot je de woordenschat en de wereld voor je kind. Kortom: je geeft je kind een goede start voor zijn/haar verdere leven.

Gretha staat ingeschreven in het CRKBO Register Docenten.

Petra

Petra Nell

Docent Baby- en kindergebaren regio Assen | Founder Taal voor Taal

Als docent kwam Petra er al snel achter dat het inzetten van visuele activiteiten om de taalontwikkeling te stimuleren niet iets nieuws is. Zo wordt in het basisonderwijs (gr 3) de methode ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen‘ gebruikt en de ‘AIM methode‘ in het voortgezet onderwijs. Voor Petra een reden om de allerkleinsten al vertrouwd te maken met een vaardigheid die een positieve bijdrage kan leveren aan hun verdere ontwikkeling. In 2014 richtte zij Babygebaren Groningen op, inmiddels Taal voor Taal, om Baby- en kindergebaren nog meer onder de aandacht te brengen bij jonge ouders. Ook zijzelf ervaart dagelijks de voordelen van deze vorm van communiceren met haar zoontjes Hugo (5) en Boris (3).

(Petra staat ingeschreven in het CRKBO Register Docenten. Als geregistreerd zelfstandig werkend docent voor beroepsonderwijs komt zij in aanmerking voor Btw-vrijstelling voor bepaalde diensten)

Ronde afbeeldingen

Erna Groeneveld-Lucassen

Docent Baby- en kindergebaren regio Bemmel

Ruim 18 jaar heb ik als leerkracht in het Speciaal Onderwijs gewerkt. Daar kwam ik in aanraking met gebaren: Nederlands met Ondersteunde Gebaren (NmG). Ik heb ervaren dat voor kinderen met een verstandelijke beperking (TOS-Taalontwikkelingsstoornis, ASS-Autisme Spectrum Stoornissen, Syndroom van Down en meer) gebaren erg helpend zijn in hun (taal)ontwikkeling. Zowel bij het zelf spreken als het begrijpen van taal. Ook mijn broer (Down en ASS) heeft bij het leren van nieuwe woorden en het versterken van de articulatie baat gehad bij gebaren. 

Eind 2017 werd mijn dochter geboren. Ik ben spontaan baby- en kindergebaren gaan aanbieden rond haar 13e maand, eigenlijk veel later dan had gekund. Ik liet haar de filmpjes zien van Lotte en Max, waarin spelenderwijs gebaren worden aangeleerd. In het dagelijkse leven maakte ik de gebaren bij bepaalde woorden. Het ‘eureka! moment' volgde al binnen twee weken en ik kan het mij nog goed herinneren... Mijn dreumes stapte langs de bank en zag een kussen liggen waarop paarden stonden afgebeeld. Ze zocht mijn blik, maakte het gebaar van ‘paard’ en een klakkend geluid van een galopperend paard. Ik bevestigde haar “Ja, je ziet een paard op het kussen”. Goed gezien. Je maakt ook het geluid van een paard. Knap!" Al snel maakte ze het gebaar van het abstracte woord ‘knap’. Ik was verwonderd, blij, enthousiast en natuurlijk trots. Ik had het gevoel een troef in handen te hebben: ik kon met mijn uk ‘praten’, terwijl zij nog niet de woorden kon uitspreken.

Door de gebaren wist ik wat ze bedoelde en kon ik daarop afstemmen. Ik zag dat ze verbanden kon leggen en heel veel meer begreep dan ik eigenlijk had gedacht en verwacht. Hierna heeft zij nog meer gebaren geleerd en gebruikt. Al vlot ging zij (zinnetjes) spreken en verdwenen de gebaren wat meer naar de achtergrond. Maar toch, ook nu nog, wanneer ze gefrustreerd of boos is of het gaat om abstracte begrippen, dan worden gebaren nog steeds ingezet.

Nadat ik was gestopt met mijn werk als leerkracht, ben ik mij professioneel gaan richten op gebaren. Ik heb de opleiding ‘docent baby-en kindergebaren’ gevolgd bij Taal voor Taal en bouw nu aan mijn eigen ondernemerschap, waarin de Taal voor Taal methode leidend is. 

Mijn motivatie? Ik wil ook andere ouders, opvoeders en natuurlijk (jonge) kinderen deze taal in handen geven. Ik ben er van overtuigd dat gebaren kinderen én ouders een goede start geven , maar ook later in de ontwikkeling waardevolle vruchten kan afwerpen. 

Als jij net als ik wil ervaren wat gebaren kunnen betekenen voor jou en je kind(eren), neem dan contact met mij op!

Ronde afbeeldingen

Sem Smeets

Docent Baby- en kindergebaren regio Maastricht

info volgt...

Wij zijn blij met deze samenwerkingen! Zij maken het mogelijk dat wij kunnen doen wat wij graag doen.

Scroll naar boven