Spring naar content

(Voor)lezen met gebaren

Het boekje van Woezel en Pip ligt voor hem. Hij bijt er in, proeft en ruikt eraan alvorens hij het open slaat en het aandachtig gaat bestuderen. Hij ziet allerlei plaatjes maar kan ze niet allemaal onder woorden brengen. Dat kan ook niet want Boris is hier 16 maanden oud. Het uitspreken van woorden is nog moeilijk voor hem. Het woordje ‘bal’ en het woordje ‘daar’ gaat goed. Toch heeft een ander plaatje ook zijn aandacht. En dat laat hij mij weten door er een gebaar van te maken. Hij gebaart dat hij een vis ziet. En nu weet ik als moeder wat écht zijn aandacht heeft. Ik hoef er niet naar te gissen maar kan feilloos aansluiten bij zijn gedachtewereld. De vis. Bekijk het filmpje van Boris!

Boris gebaart 'vis'

Boris gebaart ‘vis’

De wereld begrijpen door boeken

Kinderen, van welke leeftijd ook, zijn gefascineerd door boeken. Kinderboeken zijn kleurrijk en vertellen verhalen. Boeken helpen kinderen om de wereld om hen heen beter te begrijpen. Maar boeken helpen jou als ouder ook om de interesse van je kind te ontdekken. Vooral prentenboeken zijn hier uitermate geschikt voor. Ze bestaan vaak uit verschillende afbeeldingen en als ouder kun je uit deze afbeeldingen een verhaal maken. Een verhaal waarin je je kind meeneemt naar de wereld van het prentenboek zoals jij het als ouder ziet en leest. Maar wanneer je jonge kinderen met gebaren een taal in handen geeft, kunnen zij het verhaal van een prentenboek zelf gaan vertellen. Zoals Boris vertelt dat hij zijn aandacht niet alleen bij de bal heeft maar ook bij de vis van Woezel en Pip.

Woorden verwerken

Door gebaren te gebruiken in combinatie met de gesproken woorden vergroot je de woordenschat bij kinderen. Dat komt omdat kinderen dan visueel, auditief en motorisch bezig zijn met het verwerken van een woord, zij

  • zien de plaatjes in het boek en het bijbehorende gebaar (bal en vis)
  • horen het woord (moeder praat mee: ‘bal, vis’)
  • voelen het woord (gebaar voor bal en vis).

Wanneer kinderen ouder worden en de gesproken woorden meer onder de knie krijgen, blijven gebaren voor hen een meerwaarde hebben. Het verwerken van beelden verloopt nog steeds sneller dan het verwerken van gesproken taal. We zeggen niet voor niets dat kinderen beelddenkers zijn. De lastige begrippen zoals de dagen van de week (maandag, dinsdag…) krijgen met gebaren een plaatje waardoor ze makkelijker onthouden worden. Of het begrijpen en verwoorden van emoties, ook dit gaat eenvoudiger door een gebaar ervan te maken (boos, verdrietig, blij…).

Kinderboeken voor peuters en kleuters zijn onder andere geschreven om kinderen onze complexe taal te leren. Zoals het begrijpen van een verhaal. Leren hoe een zin gevormd wordt. Oorzaak en gevolg kunnen herkennen. Of soms een verhaal na kunnen vertellen of afmaken.

Het gebaar voor ‘poep’

Neem nu het verhaal: ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.’ Het onderwerp spreekt natuurlijk alle kinderen aan. Poep! Maar wanneer je tijdens het voorlezen ook gebaren gebruikt, gaan kinderen het verhaal nog meer beleven.

Maak zelf maar eens het gebaar voor ‘poep’. Niet alleen het uitspreken er van geeft een bepaald gêne gevoel. Met het gebaar erbij zal dit waarschijnlijk versterkt worden. En geloof mij: kinderen vinden het geweldig. En kinderen die iets geweldig vinden, staan open om te leren.

Gebaar poep

En zo wordt het verhaal van de mol levendig gemaakt met gebaren en kun je als ouder gaan praten over bijvoorbeeld wie er het eerst heeft gepoept op zijn hoofd, en wie daarna? Of je stelt vragen als: Hoe zou de mol het vinden dat er iemand op zijn kop gepoept heeft? En waarom wil de mol het weten? Hierdoor gaan kinderen mee denken met het verhaal en leren over onder andere oorzaak en gevolg, tijden zoals: eerst en daarna en een mening te vormen.

Wil je het verhaal van de mol met gebaren lezen. Bekijk dan ons filmpje waarin je naast poep, ook de gebaren voor mol en de andere dieren leert.

Kortom: wil je weten waar de aandacht van jouw kind naar uitgaat bij het lezen van een prentenboek, geef hem de taal in handen. En wil je nog meer beleving meegeven aan een verhaal. Maak dan gebruik van ondersteunende gebaren. Plezier en succes verzekerd!

Door Petra | Taal voor Taal | juni 2020

Boekstart

Dit artikel is gepubliceerd in het E-Magazine van BoekStart. Een magazine boordevol leuke boekentips en voorlees ideeën.

 

 

Geef een reactie

Scroll naar boven