Wie zie jij praten met gebaren? Soms ben ik in gesprek en hoor je mij praten met veel gebaren. Mijn armen vliegen alle kanten op. En omdat ik met baby- en kindergebaren werk denken veel mensen dat mijn gebaren gelijk zijn aan de officiële gebarentaal. Maar dat is niet zo. Toch hebben al mijn handgebaren tijdens het praten onbewust wel een functie. Hierdoor onthoud ik bijvoorbeeld dingen beter omdat mijn brein door deze ondersteunende bewegingen minder belast wordt. En voor de ontvanger is het makkelijker om mijn boodschap te onthouden. Het schijnt dat gebarende mensen dan ook overtuigender en als betrouwbaarder gezien worden.
Gebarende mensen worden als overtuigender en betrouwbaarder gezien.
Jongeren praten met gebaren
Dat gebaren met armen en handen zag ik onlangs bij een groep jongeren. Zij hadden zich verzameld op een zonnige plek in de stad en zwaaiden richting hun vrienden om erbij te komen. De verwelkoming verliep luidruchtig, vrolijk en met nog een aantal ingewikkelde handgebaren. Deze handgebaren vertellen deze groep jongeren dat ze elkaar begrijpen en dat ze erbij horen. Hoe zou het zijn overgekomen bij de vrienden wanneer er geen gebaren gebruikt waren? Zouden zij zich net zo welkom gevoeld hebben?
Gebaren ondersteunen en versterken een gevoel.
Ook kleuters en peuters praten met gebaren
Als we in leeftijd nog een paar stappen terug gaan, zien we onder kleuters en peuters ook veel gebaren. Deze gebaren zijn voor deze groep vaak dé manier om te communiceren omdat de spraak nog volop in ontwikkeling is. Sterker nog, zij hebben de gebaren nodig om uiteindelijk tot spreken te komen. Je ziet het bijvoorbeeld op veel scholen. Waar kinderen leren lezen en spellen door middel van klankgebaren. Hiervoor wordt de methode van José Schraven gebruikt. In een gesprek vertelde ze mij dat de nadruk ligt op de manier waarop instructie gegeven wordt bij het leren lezen en spellen. de verschillende gebieden in de hersenen worden geactiveerd. Zoals het visuele, auditieve én motorische gebied. Met onder andere de klankgebaren wordt in de methodiek de klank visueel gemaakt en motorisch ervaren ter ondersteuning van de klank-tekenkoppeling. Toch mooi hoe kinderen meer en meer mogen leren door te bewegen.
Zelfs de allerkleinsten gebaren!
De allerkleinsten doen niet anders dan gebaren. We noemen dit ook ‘de non verbale signalen’. Omdat de gesproken taal nog ver te zoeken is, vallen zij vanzelf terug op die vorm van communiceren die zij machtig zijn: gebaren. Denk maar aan twee armpjes die omhoog gaan om aan te geven dat een kind opgetild wil worden. Of een open handje waarmee een baby aangeeft dat hij of zij open staat voor contact. Een beweging die zij van nature al weten in te zetten.
Wie beweegt, leert praten
Met baby- en kindergebaren maak je gebruik van de natuurlijke ontwikkeling van een kind. Door middel van beweging (gebaren) geven we kinderen een taal in handen. Wil jij nu ook met je kind gebaren leren? In de cursus baby- en kindergebaren vertellen wij je alles over het hoe, wat en waarom van baby- en kindergebaren en leer je ruim 50 gebaren die je gelijk kunt toepassen.