Spring naar content

Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en rustig tegelijk!
Een meisje helpt hem om alle gevoelens uit elkaar te halen en een eigen plekje te geven.

Recensie Het kleurenmonster Anna Llenas – De vier windstreken. Door Tamara Staring

Persoonlijk ben ik weg van dit boekje om te gebruiken met je peuter. Het biedt zoveel mogelijkheden om  emoties en kleuren te leren aan en begrijpelijk te maken voor je kindje. De gebaren voor de emoties en kleuren kun je hierbij heel goed inzetten.

Het kleurenmonster gaat over een monster die wakker wordt en allemaal kleurtjes in zich heeft. Hij raakt er van in de war. Al die kleurtjes zijn gevoelens waar hij niks mee kan. Voel je alles tegelijk? Dat werkt niet. De gevoelens zijn als draadjes wol die je uit de knoop kunt halen. Een meisje wil hem wel helpen om alle gevoelens uit elkaar te halen en elk gevoel een plekje te geven. 

 

 

Ze behandelt per kleur een gevoel. Zo is geel/oranje voor als je blij bent. Roze voor verliefd/geliefd. Blauw voor verdriet. Rood voor boosheid. Zwart voor als je bang bent. En groen voor als je rustig bent.

De illustraties zijn gemaakt van papier en karton. Alsof de illustrator alle pagina’s zelf helemaal uitgeknipt en geplakt heeft en er dan een foto van gemaakt heeft om te gebruiken voor het boek.

Dit boek kun je gebruiken om de emoties duidelijk te maken aan je peuter / kleuter. Elke bladzijde heeft zijn eigen kleur en thema. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen bij blij:

  • Hoe voel je je dan? 
  • Wat zie je op de bladzijde wat je blij maakt?
  • Wat maakt je nog meer blij?
  • Welke kleur heeft blij?
  • Is dat ook voor jou zo? Is blij voor jou ook geel/oranje? 

 

 

En het leuke is dan dat je zowel de gebaren voor de emoties als voor de kleuren kunt gebruiken. Zo maak je het voor je peuter nog beeldender, inzichtelijker hoe abstracte dingen als emoties of kleuren er uit zien. Je spreekt de taal van je kindje.

Het kleurenmonster is er in verschillende uitgaven. Deze recensie is gebaseerd op het kartonnen boekje. Er is ook een spel van het kleurenmonster wat echt een aanrader is om aan te schaffen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven