Spring naar content
Petra Nell - Founder Taal voor Taal

Petra | Founder Taal voor Taal

Hoewel onze titel het wel doet vermoeden dat het alleen om gebaren gaat, toch is dit niet het geval. Ja, wij geven workshops en cursussen in baby- en kindergebaren. Maar inhoudelijk gaat het om hoe je contact maakt met jonge kinderen.

Communiceren met gebaren is een middel om het contact te versterken met jonge kinderen.

Want voordat je kunt gaan gebaren met kinderen is het van belang te weten hoe je eerst in contact komt met kinderen. Daarvoor hanteren wij 3 eenvoudige stappen die je na het volgen van een cursus écht niet meer vergeet! Hoe de opvoeding binnen jouw gezin of de visie binnen jullie kinderopvang er ook uitziet, dit kan je altijd gebruiken.

Het is als ouder/professional fijn te weten hoe de spraak- en taalontwikkeling verloopt. En de motorische ontwikkeling, die daarmee nauw samenhangt. Door dit inzicht kan je als ouder/professional inspelen op het taalniveau en de vaardigheden van je kind.

Zo werd ik na het tonen van een filmpje door Tineke (zij is als logopedist betrokken bij Taal voor Taal) erop gewezen dat ik bij het eten geven van Boris de lepel niet naar boven maar recht uit zijn mond moest halen omdat ik hem daarmee stimuleer zijn spieren in zijn mond te gebruiken om het eten van de lepel te halen. Zo’n eenvoudige tip, ik wist het echt niet. In de cursus kom je dit filmpje nog tegen.

Wij willen ouders en professionals graag vertellen waarom kinderen zo vroeg gebaren kunnen maken. Dat de verklaring hiervan oa. ligt in de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. En wat het effect kan zijn als je communiceert met gebaren. Voor kinderen én voor ouders/professionals.

Kinderen kunnen met gebaren laten zien wat zij cognitief al weten.

Wat er in een hoofdje omgaat van een een-jarige is soms meer dan je denkt. En daar kan je met gebaren achter komen.

Ben jij ook nieuwsgierig naar de belevingswereld van je kind? Geef jouw kind dan ook een taal in handen. Zo begrijpen jullie elkaar eerder en beter.

Mooi hè, dat dat kan!

Door Petra Nell | Taal voor Taal Baby- en kindergebaren| september 2019

Geef een reactie

Scroll naar boven