Spring naar content

Toen ik een jaar of 14 was maakte ik voor het eerst kennis met gebaren. Ik ontmoette, via een vriendin, een gezin met een doof meisje. Dit meisje was door ziekte doof geworden. Van een verdrietige situatie maakte dit gezin al gauw het beste. Ze gingen gebarentaal leren. En het hele gezin deed mee. Maar niet alleen het gezin leerde gebarentaal, veel vrienden en kennissen om hun heen leerden de gebaren. Sommigen een paar gebaren, anderen volgden een hele cursus. Ze wilden hoe dan ook kunnen communiceren met dit meisje.

Ik werd getroffen door die inzet.

Mijn interesse in de gebaren was gewekt. Zo leerde ik via deze vriendin het handalfabet. Dit was mijn eerste kennismaking met gebarentaal. Destijds heb ik er niet veel mee gedaan. Maar het is altijd blijven hangen.

Gebaren voor ons

Jaren later, ik was toen 34 jaar, en zwanger van Neshama. Ik las alles wat los en vast zit over zwangerschap. Van babyzwemmen tot babymassage en muziek op schoot tot babyyoga. En in deze rij van babyactiviteiten kwam ik babygebaren tegen. Gebaren die je gebruikt met baby’s?

Mijn interesse was meteen gewekt!

Na het lezen van verschillende artikelen begreep ik dat je met babygebaren kunt communiceren met je kindje voordat een kind gesproken woorden kan maken. Al vanaf 8 maanden! Zij zijn motorisch dan zover ontwikkeld dat ze kunnen gebaren. Terwijl je nog even moet wachten op de spraak. Daarnaast zijn de gebaren ook een stimulans voor de taalontwikkeling. Dit klinkt interessant. Ik kan eindelijk gebaren leren en het is ook nog goed voor je kindje.

Samen met mijn man Alfons geef ik mij op voor een cursus. En hierin merk ik (merken wij), dat er zoveel te leren is over baby’s. Over lichaamstaal, non-verbale communicatie, de taalontwikkeling, de motorische ontwikkeling en nog veel meer. Uiteraard komen ook de gebaren aan bod. Baby’s vertellen je al zoveel, hoe klein ze ook zijn. Er gaat een wereld voor mij open.

De cursus is echt de moeite waard! 

Ik leer hoe het kan dat kinderen eerder kunnen gebaren dan praten. Dat ‘gebaren’ onder de grove motoriek valt en eerder ontwikkeld is. Dat ‘spraak’ een fijne motoriek is en er langer over doet om te ontwikkelen. Logisch dus dat kinderen eerder kunnen gebaren dan praten.

Door gebaren in te zetten geef je je kind de mogelijkheid om met jou te kunnen communiceren. Je kind kan jou vertellen dat hij bijvoorbeeld een ‘vogel’ ziet. ‘Nog meer’ wil ‘drinken’. Of ‘klaar’ is met het ‘boekje’ lezen. Of hij laat je weten dat het buiten ‘regent’. En dat is een hele leuke manier van communiceren.

Even geduld

Neshama was nog maar twee weken oud toen wij de cursus babygebaren volgden. Het was nog even afwachten of Neshama net zo enthousiast wordt van de gebaren als ik. Maar al snel blijkt dat ze gelukkig de gebaren fantastisch vindt. Ze is nog net geen 9 maanden als ze haar eerste gebaar laat zien: ‘nog meer’.

Vanaf dit moment gingen we echt los!

We gingen er nog meer leren en al gauw hadden we niet genoeg aan de 50 basisgebaren uit de cursus. Samen met Alfons meldde ik mij aan voor de eerste cursus van de Nederlandse Gebarentaal. Waarna ook deel 2 zich volgde. In deze laatste cursus kwam ik in het cursusmateriaal foto’s en filmpjes van het dove meisje van vroeger tegen. Het meisje dat mij in contact bracht met gebarentaal, toen ik 14 jaar was.

Onze woordenschat had zich flink uitgebreid. Want als je je kindje een gebaar ziet maken en hierdoor duidelijk kan maken wat het ziet, voelt of nodig heeft, dan wil je van elk woord en voorwerp het gebaar weten. Nog voordat Neshama kon praten hebben we door de gebaren zoveel ‘gesprekken’ met haar kunnen voeren. Inmiddels is zij 4 jaar en nog steeds zijn de gebaren dagelijks verweven in onze communicatie.

 

Tamara Starting | Taal voor Taal | mei 2019

 

Wil je meer weten over babygebaren? Luister ook eens naar de uitleg van Petra in dit filmpje.

Geef een reactie

Scroll naar boven