Spring naar content

Weer naar de peuterschool

De eerste keer, na weken geen peuterschool door de corona. Het was de eerste dag een groot verdriet. Voor haar en voor mij. Daar kwam de hulplijn. De gebaren die als ondersteuning dienen voor het afscheid nemen bij de opvang.

Taal voor Taal gaf de hele week praktische gebaren die wat rust konden brengen.

Toen we de tweede dag naar school liepen was ze weer heel dapper.

En ze zei: ‘Mama, ik niet huilen.’

Ik zei: ” Wat gaan we zeggen?”

En samen zeiden en gebaarden we: ‘Tot straks!’

Heel even een klein traantje bij de deur. Bij het zwaairaam gebaarde ik tot straks en ik zag dat het haar rustig maakte. Ik zei én gebaarde: ‘Ik hou van jou en een knuffel’. En toen keek ze blij en bij een tweede knuffel gebaar was het goed.

Buiten spelen

Terwijl ik sta te koken rommelt Elaine wat aan tussen keuken en bijkeuken. Ze besluit te gaan fietsen en bereidt zich nauwkeurig voor. Babypop mee en fiets naar buiten.

Dan hoor ik: ‘Mama, ik ga weg hoor!’ Ik kijk op en voor ik iets kan zeggen spreekt én gebaart ze ‘Dag, fijne dag!’

Even heel verbaasd over haar initiatief tot het gebruik van gebaren, gebaar ik: ‘Veel plezier, fijne dag’.

Zie haar eens stralen van trots dat ze dit zelf heeft gedaan! Een groot compliment is wat ik haar nog meegeef. Dag mooi meiske, ga jij maar lekker fietsen.

Kijk! Kijk maar mee, doe maar mee!

Bij het zwaairaam (de deur staat met dit prachtige weer open) moet ik even wachten tot de handjes zijn gewassen. Er staan alweer kindjes te kijken. Juf L en Elaine komen eraan. Naast spreken begin ik direct ook met gebaren. ‘Veel plezier lieverd en een fijne dag’.

We doen het eerst op ons eigen tempo. De juf doet weer enthousiast mee. En alsof sommige kindjes het weten dat ”die mama met gebaren” er weer staat, kijken ze vol interesse mee. Wat ik niet door heb is dat er ondertussen naast mij al een andere moeder staat om naar haar kindje te zwaaien.

Ineens hoor ik iemand hardop zeggen ‘Wow!’

Deze moeder heeft vol verbazing en interesse staan kijken naar hoe we gebaren. De manier waarop ze het uitsprak was zo mooi! Het raakte me. Ja, dit wil je delen en dat ik dit zo mag doen is geweldig. Langzaam doen we het zinnetje met z’n allen nog eens over in gebaren. Wat zullen ze nu veel plezier en een fijne dag hebben!

Door een enthousiaste moeder, zij heeft meegedaan aan de challenge van Taal voor Taal | juni 2020

Ook jij kan deze challenge volgen. Start wanneer het jou uitkomt!

Geef een reactie

Scroll naar boven