Spring naar content

Een jaar geleden:

Wat vond ik het spannend om te beginnen met de eerste cursus. Ik plande ze wel in maar hoe dichterbij de datum van de cursus kwam hoe zenuwachtiger ik werd. En als de datum dan weer voorbij was dacht ik: “pfff, gelukkig. Geen aanmeldingen. Nu hoef ik nog geen cursus te geven.” Maar eens moest ik er aan geloven.

En toen was daar Afina. De 1e cursist. Zeer onverwachts, omdat ze zich opgegeven had voor een cursus bij Petra. Maar Petra kon toen de cursus zelf niet geven. Dus ik moest wel. Wat was het een feestje om Afina als cursist te hebben!

  • Ze was enthousiast.
  • Ze had al heel veel informatie opgezocht.
  • En deed ook al een aantal gebaren.

Dus ze kende het al een beetje. Ook de theorie had ze hier en daar wat aanvulling op dus dat was heel leuk om zo samen te zitten. Ook nog eens in de veilige haven van mijn eigen huis. De kop was eraf en vanaf toen was ik er door. Ik vind het nu heerlijk om cursus te geven.

Kippenvel moment

Heel lang had ik niks van haar gehoord dus ik had geen idee hoe het ging met gebaren. Of haar zoontje het überhaupt zou oppakken. Tot ik haar in juni 2018 tegenkwam op de Puur&hecht beurs. Ze was helemaal enthousiast. Nog enthousiaster dan bij de cursus en ze vertelde honderduit.

Eén van de kippenvel momenten was toen ze vertelde dat ze de dag ervoor een avond weg was geweest en haar vriend zou hun zoontje op bed brengen. De vader doet niks met babygebaren. Hij wilde hun zoontje Bart naar bed brengen maar Bart was het daar niet mee eens.

Hij zat wat in z’n handjes te klappen. Maar ja. Vader had geen idee.

Bart werd op een gegeven moment erg verdrietig en heeft de hele verdere avond lopen huilen. Vader had geen idee wat er aan de hand was. Hij probeerde van alles maar niks hielp.

Inmiddels waren ze 2 uur verder. Afina komt weer thuis en hoort Bart huilen. Ze kijkt 2 seconden naar hem, ziet de klappende handjes en zegt: ‘Je wilt boekje lezen hè? Kom maar. Gaan we boekje lezen en dan ga je lekker slapen.’ En toen was Bart stil. Ja mama begrijpt mij. Vader zei: ‘Oh is dat wat hij zei? Ik snapte al niet waarom hij steeds aan het klappen was.’

De kracht van babygebaren.

Bart vertelt met z’n handen wat hij wil. Als daar niet op gereageerd wordt dan frustreert dat natuurlijk enorm.  En je ziet ook dat als mama binnenkomt en in een oogopslag ziet wat hij bedoelt en het benoemt hij ineens stil is. Weg frustratie. Mama begrijpt mij.

Sinds die beurs hebben we regelmatig contact. Af en toe krijg ik filmpjes van Bart die aan het gebaren is. En hij heeft het goed onder de knie.

Een tijdje geleden werd Taal voor Taal benaderd door het Nieuwsblad van het Noorden. Ze gaan een filmpje maken en een artikel schrijven over Babygebaren (binnenkort meer hierover). Ze willen natuurlijk ook een klein kind die aan het gebaren is. Bart is onze ster daarin. Bekijk hier het artikel en het filmpje.

En hij doet het fantastisch! Hij kent al zoveel gebaren. En het is zo leuk om te zien hoe hij zich daarin ontwikkelt en hoeveel gebaren hij al kent. Heerlijk om dit op deze manier mee te maken.

Goede ambassadeur

Afina is echt heel erg enthousiast over Babygebaren.

Ik raad elke ouder aan, de babygebarentaal aan te leren. De gebaren zijn voor de hand liggend en makkelijk in te passen in de communicatie.

Ze is een goede ambassadeur. Ze vroeg me of ze wel een aantal deurhangers mocht hebben. Ze werkt als kraamverzorgster en als ze dan een week bij een gezin is geweest dan geeft ze altijd een pakketje met leuke goodies. Of onze deurhanger daar bij kan. Ze vertelt in die week ook honderduit over babygebaren dus ik hoop dat ik ooit een cursist krijg die zegt: “Ik kom bij jou terecht via Afina.” Dan zou ik me zo ontzettend trots voelen. Trots op haar vooral.

Afina wil ook graag docent Babygebaren worden. Ze is net als ik super enthousiast over gebaren met je kind. En wil dat alle ouders weten dat dit bestaat. Inmiddels heeft ze een gastblog op onze site geschreven. Lees hier over haar ervaringen.

Een leuke afsluiting nog: De vriend van Afina heeft tot nu toe weinig belangstelling gehad voor babygebaren. Maar toen Bart een nieuw gebaar maakte, wist hij eerder dan Afina wat Bart bedoelde. Go Dad!

 

Tamara Staring | Taal voor Taal Baby- en kindergebaren | januari 2017

 

Geef een reactie

Scroll naar boven