Winkelwagen

Dé plek om ondersteunende gebaren te leren Voor ouders en professionals Start met gratis gebaren leren!

Taal voor Taal complimentendag

Complimentendag

Complimentendag

Van mij mag het elke dag complimentendag zijn. Ik hou er van om mijn kind complimenten te geven. Ik zeg vaak tegen Neshama: wat goed van jou! Wat knap van jou. Goed gedaan. Wat ben je mooi.

Wel of geen compliment?

De professionals zullen het niet altijd met me eens zijn dat ik dit doe. Het schijnt dat als je te veel, te vaak of op de verkeerde manier complimenten geeft, dat juist averechts werkt.

En dat vind ik wel lastig. Om over dit onderwerp te kunnen bloggen, ging ik op onderzoek uit. En af en toe was dat best confronterend.

Ik vind het namelijk heerlijk om complimentjes te geven. Maar is mijn manier van complimentjes geven wel de beste manier? Heeft het het effect op mijn kind wat ik wil bereiken?

Ik zit er niet op te wachten dat ik een kind krijg die verslaafd raakt aan complimenten.

En dat ze compliment niks meer wilt doen. Of nog erger, dat ik als ouder beschuldigd word, dat ik een praise-junkie ben. Dat ík niet kan functioneren zonder complimenten.

Hoe geef je een compliment?

Interessante artikelen en tips daarover lees je op  J/M Ouders.

  • Wees aanwezig: geef aandacht, geen complimenten
  • Beschrijf: ‘Je deed het, je hebt je huiswerk afgemaakt!’
  • Leg uit wat de gevolgen zijn: ‘Je gaf Sanne haar speelgoed; daar wordt ze blij van’. Of: ‘Je vriendjes vonden het vandaag echt gezellig om met jou te spelen, omdat je je speelgoed met hen gedeeld hebt.’
  • Bespreek: ‘Je fietste vandaag alleen naar school; gaf je dat een trots gevoel?’

Punt 1 moet ik nog wel even aan werken denk ik. Het is natuurlijk ook een beetje gek dat de eerste tip in een blog over complimenten is: Geen complimenten geven. Punt 2-4 zijn mooie dingen die ik wil gaan toepassen.

In hetzelfde artikel op J/MOuders.nl staat ook:

Adele Faber & Elaine Mazlish schrijven in How to Talk so Kids Will Listen & Listen so Kids Will Talk dat als ouders waardering geven door het beschrijven wat zij zien, kinderen zichzelf zullen prijzen. Oftewel: je helpt kinderen hun eigen prestaties te herkennen en trots daarop te zijn. Kinderen leren op die manier vanuit eigen motivatie dingen te doen.

Complimenten gebaren

Toen ik bovenstaande stukje las, moest ik meteen aan iets denken wat Petra mij vertelde. Je kunt gebaren heel mooi gebruiken om complimenten te geven.

Zo kun je bijvoorbeeld op afstand een compliment geven aan je kind.

En als je op de juiste manier complimenten maakt, zullen kinderen het ook gaan gebruiken voor zichzelf.

Petra vertelde dat haar zoontje ergens mee bezig was. En blijkbaar had hij het heel goed gedaan. Want ze zag dat hij zichzelf een complimentje gaf door kort op z’n hoofd te slaan: het gebaar voor knap.

Dit gebaar je als je kind iets super goed gedaan heeft. Wat knap van jou! Het gebaar voor knap (bij kinderen) is dat je even twee keer met een platte hand op je hoofd tikt.

Heerlijk om te zien en te horen dat kinderen het echt in zich opnemen om te gebaren. Dat ze echt laten zien dat ze het begrepen hebben. En dat ze hun eigen prestaties herkennen, waarderen en kunnen uiten. Dat ze een taal in handen hebben.

Complimentendag

Gelukkig is het bijna complimentendag. De dag om complimenten uit te delen. Kan ik vandaag vast oefenen en helemaal los gaan op complimenten geven zoals:

  • Wat goed van jou! Een gebaar dat ik persoonlijk heel veel maak. (Heel simpel: Je steekt je duim omhoog.) Of:
  • Wat ben je mooi! (Maak het gebaar door je duim en wijsvinger op elkaar in een rondje te buigen. De andere vingers wijzen omhoog. Dan beweeg je je hand van je lichaam af. Iets schuin omhoog.)

En mocht je nou niet met kleine kinderen werken / geen kleine kinderen hebben, kun je ook nog het volwassen gebaar voor knap gebruiken. 😉 Leg je wijsvinger boven op je neus, en aai met een vloeiende beweging over je neus heen en stop dan zo’n 10 cm van je neus. Leuk om tegen je collega’s te gebaren.

Veel plezier met de gebaren. Ik doe 1 maart volop mee met het geven van complimenten. En dan morgen….. Morgen nog maar een keer die artikelen lezen en afkicken van de “verkeerde” complimenten geven. 

Help! Ik ben een Praise-junkie!

Door Tamara Staring | Taal voor Taal Baby- en kindergebaren | febr 2019