Spring naar content

Boek maakt baby- en kindergebaren voor iedereen toegankelijk.

 

 

Dit boek, met als ondertitel ‘Ontdek de taal van jonge kinderen’, gaat over de meerwaarde van baby- en kindergebaren. Ook staan er opdrachten voor de lezer in om te leren aan te sluiten bij de communicatieve mogelijkheden van baby’s en peuters. Het boek is heel toegankelijk en duidelijk geschreven. Handig zijn de vele illustraties met voorbeelden van handgebaren.

De auteur, Petra Nell, heeft zich bij het schrijven van dit boek laten inspireren door de ervaringen van ouders, pedagogisch medewerkers, onderwijzers en logopedisten. Het gebruik van kindergebaren als ondersteuning van de gesproken taal wordt in 80 pagina’s weergegeven. In het eerste deel lees je over de spraak- en taalontwikkeling. In het tweede deel worden door middel van illustraties een aantal dagelijkse gebaren uitgebeeld. Aan het einde van het theoretische deel van het boek worden de bronnen gemeld waarvan gebruik is gemaakt.

Toepasbaar

Het boek bevat veel voorbeelden uit de praktijk. Daardoor krijg je als lezer een beeld van waarom het fijn kan zijn om gebruik te maken van ondersteunende gebaren. Zo kan een kind boos worden als hij nog niet duidelijk kan maken wat hij bedoelt. Kennis van ondersteunende gebaren kan wellicht veel frustratie schelen. In het boek worden ook vragen aan je gesteld zodat je de gegeven informatie in de praktijk kunt toepassen.

Inzicht in de breinontwikkeling

Verder wordt gesproken over het functioneren van het rechter- en linkerbrein van het kind. Je bent je er niet altijd van bewust dat het jonge kind een beelddenker is. Een kind denkt nog veel met de rechterkant van zijn brein. Het geeft inzicht in hoe een kind zich ontwikkelt en wat hij/zij wel en nog niet begrijpt.

Links: Rechts:
Woorden en nummers.Logica. Beredeneren. Informatie opbouwen.

Patronen. Tijdsbesef. Planning en organisatie.

Ritme. Bewustzijn. Fantasie.Ruimtelijk inzicht. Dagdromen. Kleuren

Beleven. Verbeelding.

Afstemmen op het kind is een voorwaarde

Tot slot maakt de auteur duidelijk dat afstemmen op het kind een voorwaarde is om op een goede manier iets duidelijk te maken met gebaren. Afstemmen doe je door achtereenvolgens te kijken, in de belevingswereld van het kind te stappen en hierop aan te sluiten.

De informatie maakt je bewust van je eigen handelen. Neem het voorbeeld over het omdoen van een slab. Dit kun je doen zonder iets te zeggen tegen het kind. Je benadert het dan vaak van achteren en daardoor kan het kind schrikken. In plaats daarvan raadt de auteur aan te benoemen wat je doet, samen met het maken van het gebaar. Dat kan een eventuele schrikreactie voorkomen.

Geschikt voor

Dit boek is gericht op ouders, maar het is ook voor professionals interessant. Wel is veel informatie al bekende stof. Dat neemt niet weg dat het een fijn naslagwerk is om door heen te bladeren. De illustraties over de gebaren zijn duidelijk en kun je goed gebruiken om deze te blijven oefenen. Ik zou dit boek zeker aanraden aan ouders. Het geeft hen inzicht in hoe een kind zich ontwikkelt en hoe je hem/haar hierbij met gebaren kunt ondersteunen.

Het hoe, wat en waarom van baby- en kindergebaren >>

Nieske Biesterbosch is opgeleid tot Social Worker (Hbo) en momenteel werkzaam als pedagogisch medewerker in de kinderopvang op een AZC-locatie. “Ik werk met kinderen met verschillende nationaliteiten en maak daarbij gebruik van ondersteunende gebaren. Het is heel fijn is om zo duidelijk te maken wat je bedoelt. De kinderen hebben bijna allemaal een traumatische ervaring mee gemaakt. Dit betekent dat ik kinderen opvang die kwetsbaar zijn.”

 

 

Deze recensie is ook te lezen op de pagina van Vakblad Vroeg. Zeker een aanrader om je aan te melden voor de nieuwsbrief of een abonnement te nemen op hun magazine!

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 25,- per jaar. Het tarief voor België en in andere landen is resp. €30,- en € 35,- . Daarnaast organiseren wij regelmatig congressen en lezingen waaraan onze abonnees met korting kunnen deelnemen. Via onze wekelijkse nieuwsbrief informeren wij over actuele ontwikkelingen.

Geef een reactie

Scroll naar boven